You are currently viewing LUONNOLLINEN KUUKAUTISKIERTO

LUONNOLLINEN KUUKAUTISKIERTO

Kuukautiskierron ja ovulaation merkitys naisen terveydelle

 Usein törmää näkemykseen, että kuukautiset ovat turhia ja ne vaan rasittavat naisen elimistöä:

Kuukautisista ei ole naisen terveydelle hyötyä – moni nainen valitsee hormonaalisen ehkäisyn välttyäkseen vuodoilta. Hormoneista ei enää ole pakko pitää taukoja, sanovat asiantuntijat.

Monille naisille kuukautiset ovat kivulias ja ärsyttävä juttu, joka häiritsee elämää kerran kuukaudessa. Sen vuoksi yhä useampi brittinainen valitsee hormonaalisen ehkäisymenetelmän, jonka avulla kuukautiset voivat jäädä jopa kokonaan pois. Myös Suomessa kuukautisten poisjäämistä tai niukentumista pidetään hyvänä ja tärkeänä asiana.

 Kuukautisilla ei ole naisen seksuaaliterveydelle merkitystä. Jos nainen ei halua tulla raskaaksi, niin kuukautisvuotona ulos tulevaa kohdun paksua limakalvoa ei tarvita, sanoo THL:n asiantuntija.
(Otteet ovat kirjoituksesta YLEN nettisivuilla 31.7.2019)

Naiset ovat kuitenkin aiempaa kriittisempiä hormonaalista ehkäisyä kohtaan ja heitä askarruttaa erilaiset sivuvaikutukset. Monet ovat kokeneet vähättelyä ja suorastaan painostusta, kun koittavat tivata asiaa gynekologilta tai terveydenhoitajalta. Hormonivalmisteiden sisältämien hormoneiden määrää ja sivuvaikutuksia vähätellään ja kuitataan, että naiset pelkäävät turhaan. Onhan hormoniehkäisystä olemassa pitkäaikaista tutkimusnäyttöä siitä, etteivät ne suuremmassa mittakaavassa ole vaarallisia.

Mielestäni asia ei ole ihan näin yksinkertainen, joten haluan tuoda esille myös toisenlaisia näkemyksiä ja lisätä suomalaisnaisten tietoisuutta tästä tärkeästä asiasta.

Olen perehtynyt naishormoniasioihin etsimällä tietoa Suomesta ja ulkomailta ja löytänyt mielenkiintoisia kirjoja, artikkeleita ja tutkimuksia aiheesta. Monet seuraamani asiantuntijat ovat eri mieltä kuukautisten hyödyttömyydestä ja hormonivalmisteiden vaarattomuudesta. Kyse on pitkälti asenteesta ja koulutuksesta. Kyseessä on suorastaan uusi naisten terveyteen ja hyvinvointiin liittyvä paradigma ja uudenlainen tietoisuus, joka on lisääntymässä maailmanlaajuisesti.

Useimmat hormonaaliset ehkäisykeinot tukahduttavat naisen omaa hormonaalista toimintaa, jolla on vaikutuksia raskaaksi tulemisen lisäksi myös terveyteen ylipäätänsä. On faktaa, että synteettiset hormonit eivät ole molekyylirakenteeltaan samoja kuin ihmisen kehon tuottamat eikä niillä ole samoja terveydelle positiivisia ominaisuuksia, joita on luonnollisilla ja bio-identtisillä hormoneilla. Synteettisten sanotaan vaikuttavan kehon omien hormonien tavoin, mutta monien naisten kokemat haitat sekä hormoniehkäisyn aikana, että sen lopettamisen jälkeen kertovat jostain muusta.

Synteettisten hormonien vaikutuksia vähätellään, koska niitä on tapana käyttää yleisesti. Eikä pelkästään ehkäisyyn vaan mm. hoitamaan erilaisia ongelmia kuten runsaita ja kivuliaita kuukautisia tai aknetta. Vaikka hormoneja ei käytetä isoja määriä, niiden vaikutus on kuitenkin iso, koska hormonijärjestelmä on herkkä ja monimutkainen.

Se pitää paikkansa, että e-pillereiden käytön aikana vuoto on täysin turhaa eikä siitä ole naiselle mitään hyötyä, vaan e-pillereita voi syödä pidemmän ajan ilman taukoa ja tyhjentävää vuotoa. Tämä siksi, että tälläisellä vuodolla ei ole mitään tekemistä luonnollisen kuukautisvuodon eikä kuukautiskierron kanssa.

E-pillerin teho perustuu siihen, että se estää ovulaation ja naishormonien tuotannon kehossa.
Vaikka näin voidaan saada oireet pois, se ei hoida varsinaista syytä epätasapainoon ja saattaa aiheuttaa muita oireita. Valitettavan usein jätetään huomioimatta, että naisen terveys ja hyvinvointi kärsivät pidemmän päälle luonnonmukaisen hormonitoiminnan estämisestä.

Dr. Jerilyn C. Prior on endokrinologian professori British Colombia yliopistossa ja amerikkalaisen Centre for Menstrual Cycle and Ovulation Research (CEMCOR) tutkimuslaitoksen perustaja. Hän toteaa näin:

Kuukautiset ovat luonnonmukainen asia ja tärkeä osa naisen hormonitoimintaa.  Tasapainossa oleva kuukautiskierto edesauttaa naisen seksuaalista hyvinvointia ja hedelmällisyyttä. Sen lisäksi säännölliset kuukautiset ja normaali ovulaatio vaihdevuosia edeltävinä vuosina hyödyntävät naisen terveyttä monella tavalla, mm. vähentämällä osteoporoosin, rintasyövän ja sydänsairauksien riskiä.

CEMCOR on maailman ensimmäinen ja ainoa tutkimuskeskus, joka on paneutunut tutkimaan ovulaatiota sekä ovulaatiohäiriöiden syitä ja seurauksia. Sen tavoite on rahoittajista täysin riippumaton tieteellinen tutkimus, joka kunnioittaa naisten omaa ääntä ja kokemuksia. Voit lukea aiheesta lisää keskuksen verkkosivuilla www.cemcor.ca

Luonnollisen kuukautiskierron ja hormonitoiminnan puolesta puhuu myös Lara Briden. Hän on evoluutiobiologi ja tutkija, joka opiskeli naturopaattista lääketiedettä ja on toiminut pitkään naispotilaidensa parissa ja perehtynyt hyvin aiheeseen ja siihen liittyvään tutkimusnäyttöön.

Kuukautisvallankumoukselliseksi itseään tituleeraava Lara Briden korostaa myös luonnonmukaisten kuukautisten merkitystä terveydelle, sitä miten e-pillerit ja muut hormonaaliset ehkäisykeinot vaikuttavat hormonitoimintaan ja mitkä ovat tavallisimmat ongelmat: 

– Liian usein naishormoniasioita pidetään liian hankalina hoidettavaksi ja ratkaisuksi eri ongelmiin tarjotaan ehkäisypilleriä. Haluan kannustaa naisia näkemään asian uudella tavalla, näkemään hormoninsa hyvää tekevänä voimana, joka hyödyttää naisen fysiologiaa, aineenvaihduntaa ja mielialaa.

– Luonnollisilla naishormoneilla eli estradiolilla ja progesteronilla on lukuisia tärkeitä ja hyödyllisiä funktioita. Niiden välinen vuorovaikutus ja pitoisuus suhteessa toisiinsa vaikuttaa pitkälti naisen hyvinvointiin.

– Tasapainossa olevat kehon tuottamat naishormonit vaikuttavat normaalin kuukautiskierron ja raskaaksi tulemisen mahdollisuuden lisäksi mm. aineenvaihduntaan, luustoon, lihaksiin, libidoon, hiusten ja ihon kuntoon, aivojen toimintaan, unenlaatuun, mielialaan ja stressinsietokykyyn.

– Elimistön tärkein tapa tuottaa riittävästi näitä naishormoneja on luonnollinen kuukautiskierto ja säännöllinen ovulaatio vaihdevuosia edeltävinä vuosina.

– Säännöllinen ovulaatio on kuin lisäisi varoja naisen omaan terveyspankkiin. Luonnollinen hormonitoiminta perimenopaussissa hyödyntää naista myös menopaussin jälkeen.

-Ovulaatiota ei tapahdu joka kuussa, vaikka kuukautisvuotoa tulee. Ilman ovulaatiota keho ei tuota progesteronia, vaikka estrogeenia syntyy, mikä vaikuttaa epäedullisesti hormonitasapainoon. Näitä anovulatoorisia kiertoja tapahtuu yleisesti 35 vuoden jälkeen, mutta usein jo aikaisemmin. Iän lisäksi tähän on lukuisia muita syitä, mm. stressi, ravitsemus, yleinen terveystila, kemikaalit ja synteettiset hormonit.

– Naisten hormonaalinen ehkäisy tukahduttaa naishormonien toimintaa. Esim. yhdistelmä e-pillereitä käyttävien naisten vuoto ei ole oikeata kuukautisvuotoa, vaan tyhjennysvuoto joka johtuu siitä, että pillerit tauotetaan. Niin kauan kun nainen syö e-pillereitä, hän ei ovuloi . Osassa pillereitä käytetään luonnollista estradiolia, mutta pillereissä käytetty keltarauhashormoni on AINA synteettistä progestiinia, jolla ei ole samoja terveydelle myönteisiä vaikutuksia kun kehon tuottamalla progesteronilla.

– E-pillereiden sivuvaikutukset johtuvat sekä niissä käytettävien synteettisten steroidien vaikutuksesta että luonnollisen kuukautistoiminnan ja ovulaation estämisestä.

-Minipillerit sisältävät pelkästään progestiinia, jonka vaikutus perustuu siihen, että se ohentaa kohdun limakalvoa ja vähentää kohdunkaulan limaa. Samalla minipillerit estävät ovulaation valtaosassa kiertoja. Minipillereiden käytön aikana ilmenevät välivuodot eivät ole oikeita kuukautisia.

– Pelkkää progestiinia sisältävät implantit estää myös ovulaation, estrogeenin tuotannon ollessa ennallaan. Kohdun limakalvo paksuntuu ja tapahtuu vuotoa, mutta ovulaatiota ei tapahdu eikä keho tuota progesteronia, joka on vastavaikuttaja estrogeenille, mikä taas huonontaa hormonitasapainoa.

– Hormonikierukka sisältää pienen määrän synteettistä progestiinia ja annostelee sitä paikallisesti kohtuun. Tämä ohentaa kohdun limakalvoa ja estää kohdunkaulan liman muodostumista, vaikeuttaen siittiöiden liikkumista. Kierukka voi myös tukahduttaa ovulaatiota, ensimmäisen käyttövuoden aikana n. 85%, minkä jälkeen ovulaatio estyy vain n. 15%:ssa kierroista. Vaikka kuukautisvuotoa ei tule, ovulaatiota silti voi tapahtua. Siinä mielessä hormonaalinen kierukka on näistä vaihtoehdoista vähiten hormonitoimintaa haittaava. Siinä on silti synteettistä progestinia, jolla on sivuvaikutuksia.

SYNTEETTISTEN HORMONIEN SIVUVAIKUTUKSISTA

JAMA Psychiatry -lehdessä julkaistun tanskalaistutkimuksen mukaan hormonaalista ehkäisyä käyttäville naisille oli määrätty enemmän masennuslääkereseptejä kuin niille, joilla ei ollut hormonaalista ehkäisyä. Samoin ensimmäisiä masennusdiagnooseja oli enemmän. Niillä, jotka käyttivät yhdistelmäehkäisypillereitä, oli tutkimuksen mukaan 23 prosenttia suurempi todennäköisyys saada myös masennuslääkitys. Pelkkää progestiinia sisältäviä minipillereitä käyttävillä luku oli 34 prosenttia ja hormonikierukkaa käyttävillä 40 prosenttia.

Oxfordin yliopiston tutkimuksen mukaan rintasyöpäriski on kaksinkertainen naisilla, jotka käyttävät hormonikorvaushoitoja. Kohonnut riski pysyy, vaikka hormonihoitojen lopettamisesta olisi jo kulunut kymmenen vuotta. Syöpäriski koskee myös ehkäisyvalmisteita kuten yhdistelmäpillereitä.
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(19)31709-X/fulltext

Lisäksi on paljon muita tunnettuja sivuvaikutuksia, kuten aineenvaihduntaongelmat, painonnousu, rasvan kerääntyminen lantiolle ja yläreisiin, turvotus, mielialan vaihtelut ja kilpirauhasen toiminnan heikkentyminen.

Maksan toimintojen ja estrogeenin aineenvaihdunnan häiriintymisen lisäksi yhdistelmäpillerit voivat lisätä maksasyövän riskiä. Ne voivat myös huonontaa suoliston bakteerikantaa ja aiheuttaa toistuvia hiivatulehduksia. Sen lisäksi ne vähentävät tiettyjen ravinteiden määriä elimistöstä, kuten B1, B2, B6 ja B12 vitamiineja, C- ja E-vitamiineja, sinkkiä sekä magnesiumia.

E-pillereiden lopettamisen jälkeen oman hormonitoiminnan elpyminen on yksilöllistä. Toisilla se voi tapahtua nopeammin kun tosilla voi mennä useita kuukausia, joskus vuosia, jotta hormonitoiminta palautuu. Tavallisia oireita on mm. akne, PMS-oireet, hedelmällisyyden heikentyminen ja kuukautishäiriöt.

Haluan painottaa, että en ole hormonaalisia valmisteita vastaan silloin, kun niitä todella tarvitaan. Mielestäni jokainen nainen saa päättää itsenäisesti, mitä ehkäisyä tai  hormonihoitoa haluaa käyttää.
Kyse on siitä, että saatavilla on puolueetonta tietoa, joka auttaa päätöksenteossa ja että tiedostetaan paremmin synteettisten hormonien vaikutukset kehoon ja mieleen.

Hormonitoiminnan tasapainottamiseen on olemassa lukuisia luonnonmukaisia keinoja, mm. ravinto ja stressinhallinta ja näistä on aina tärkeätä aloittaa.

Olen myös perehtynyt funktionaalisiin hormonitesteihin ja siihen, miten niistä saatavaa yksilöllistä tietoa voidaan hyödyntää hormonitoiminnan tasapainottamisessa terapeuttisilla ravintolisillä ja muilla keinoin.

Dutch hormonitestin avulla voidaan selvittää sukupuoli- ja lisämunuaishormonit ja niiden metaboliitit yhdellä helposti tehtävällä kuivavirtsatestillä. Testi soveltuu esim. seuraavissa tilanteissa:
* PMS oireet
* epäsäännölliset kuukautiset
* hedelmällisyyden tukeminen
* lapsettomuus
* estrogeenidominanssi
* estrogeenin aineenvaihdunta ja poistuminen (syöpäriski)
* testosteronin aineenvaihdunta (PCOS)
* mielialan vaihtelut, masennus
* stressi, uupumus

Myös geenitestien avulla saadaan paljon hyödyllistä tietoa liittyen yksilölliseen hormonitoimintaan. Esim DNA Oestrogen testin avulla voidaan selvittää, miten hormonitoimintaa voidaan tasapainottaa ja millaiset ovat yksilön riskit liittyen hormonikorvaushoitoihin. Lisätietoa https://www.dnalife.healthcare/dna-oestrogen/

Jos asia askarruttaa ja kärsit hormonaalisista ongelmista, ota yhteyttä niin kerron lisää.

Voit kuunnella haasatteluni naishormoniasioista PUR studiossa