Olkoon ruoka lääkkeesi ja lääke ruokaasi.

– Hippokrates

Ruokavalio on terveyden perusta

Ravinto ja terveet ruokatottumukset ovat hyvinvoinnin ja terveyden peruspilareita. Yllättävän monen kroonisen vaivan taustalla on suolisto ja huonot ruokatottumukset. Huono suolistofloora on yhdistetty mm. suolistosairauksiin, ylipainoon, diabetekseen,
ADHD:hen, autismiin, masennukseen ja autoimmuunisairauksiin.

Suurin osa päivittäin nautituista ruoista kuten valkoinen leipä, pasta, riisi sekä pitkälle prosessoidut ruoat imeytyy jo ohutsuolessa eivätkä paksusuolessa olevat suojaavat bakteerit saa tarvitsemaansa ravintoa. Tämä voi johtaa lyhyellä aikavälillä immuunipuolustuksen heikentymiseen ja sitkeisiin vilustumisiin, mutta pitkällä aikavälillä seuraukset voivat olla vielä vakavammat. Ohutsuolessa imeytyvä ja verensokeria liian nopeasti nostava ruoka rasittaa maksaa ja haimaa, kun ne pyrkivät poistamaan tulehdusta aiheuttavan ylimääräisen sokerin verestä.  

Pitkälle jalostettu ruoka on köyhdyttänyt länsimaisten ihmisen suolistoflooran ja järkyttänyt hyödyllisten ja haitallisten bakteerien välistä tasapainoa. Tutkimusten mukaan lasten ja nuorten suolistofloora ei kehity suojaavaksi siksi, että he eivät saa tarpeeksi hyödyllisten bakteerien kasvua edistävää ravintoa, kuten raakoja kasviksia. Myös toistuvat antibioottikuurit ja muut lääkkeet voivat köyhdyttää suolistoflooraa.

Verensokeria liian nopeasti nostava hiilihydraattipitoinen ruokavalio voi pitkässä juoksussa aiheuttaa insuliiniresistenssin, millä on lukuisia haittavaikutuksia mm. aineenvaihduntaan ja  hormonitoimintaan. Jatkuvasti koholla olevat insuliinitasot ovat monen vakavan sairauden taustalla, ei pelkästään diabeteksen. Insuliiniresistenssi on perinnöllistä, mutta sen raju yleistyminen kaikkialla länsimaissa johtuu pääasiassa huonoista elintavoista: liikaa korkean glykeemisen kuorman ruokia, liian vähän liikuntaa ja liian paljon istumista paikallaan. Nämä yleiset elintapavirheet vaikuttavat epäedullisesti geenien rakenteisiin ja toimintoihin.

Ravintolisät

Monipuolisen ravinnon lisäksi tietyt ravintolisät ovat useimmiten välttämättömiä hyvinvoinnille. Ihannetapauksessa saamme kaikki tarvitsemamme ravinnosta. Se edellyttää tosin monipuolista ja laadukasta ruokavaliota, joka sisältää päivittäin runsaasti tuoreita kasviksia, kalaa, laadukkaita rasvoja ja proteiineja, mutta siihen yltää vain harva. Yksipuolisen ravinnon, mahdollisten imeytymisongelmien ja kuluttavan elämäntyylin lisäksi ruoan tehotuotanto ja prosessointi saattavat aiheuttaa puutoksia joistakin vitamiineista ja hivenaineista.

Vakavat puutostilat ovat länsimaissa harvinaisia, mutta kaikkien ravintotekijöiden saanti ravinnosta saattaa jäädä liian alhaiseksi tarpeeseen nähden. Esimerkiksi D-vitamiinin, seleenin, jodin, raudan, sinkin, magnesiumin ja B-ryhmän vitamiinien saanti on monella riittämätöntä. Siinä tapauksessa vitamiinivalmisteiden nauttiminen voi toimia ravitsemuksellisena turvaverkkona.

Ravintolisissä on valtavasti eroja eikä ole aivan samaa, mitä tuotteita käyttää. Kannattaa suosia mahdollisimman luonnonmukaisia, lisäaineettomia ja luomulaatuisia ravintolisiä. Tuntemukseni ravintolisistä hyödyttää asiakkaitani, koska voin suositella laadukkaimpia saatavilla olevia ravintolisiä. Minulla on myös asiantuntemusta siitä, miten ja milloin ravintolisiä kannattaa käyttää parhaan hyödy saamiseksi.

Ravintoainemittaus

Nykyisin on mahdollista mitata vitamiini- ja hivenainetasot erilaisilla menetelmillä. Voin ohjata sinut tarvittaviin laboratoriotesteihin. Verikokein tehtävien mittausten lisäksi on olemassa muitakin mittausmenetelmiä, joiden avulla voi saada yleiskatsauksen senhetkisestä tilanteesta ja osviittaa mahdollisista vajeista.

Toimin Nordic Laboratories valtuutettuna terapeuttina ja kauttani on mahdollista tilata testejä ja testitulosten tulkintaa, mm. Hair Elements hiushivenainetestiä.  Se mittaa hiuksesta 23 välttämätöntä hivenainetta ja 17 raskasmetallia. Hivenaineiden, kuten mm. raudan, magnesiumin, sinkin, iodin, seleenin jne. tasapaino on soluaineenvaihdunnan häiriöttömän toiminnan kannalta välttämätöntä. Elimistöön varastoituneet raskasmetallit voivat häiritä solujen toimintaa ja aineenvaihduntaa oleellisesti. Testillä selvitetään pitkäaikainen raskasmetallialtistus.

Hair Elements hiushivenainetestiä suositellaan lukuisissa tiloissa ja ongelmatilanteissa, mm. heikentynyt immuniteetti, kilpirauhasen toiminnan häiriöt, ihottumat, allergiat, astma, käytös- ja oppimishäiriöt, ajatustoiminnan ja muistin häiriöt, fyysinen heikkous, nivelongelmat, väsymys, kuukautiskivut, osteoporoosi jne. 
Lisätietoa hiushivenainetestistä löydät tästä.

Lue lisää Nordic Laboratories kautta tehtävistä testeistä ja ota minuun yhteyttä!

 

 Ravinnon yhteys mieleen

Aivojen ja toisen hermokeskuksen, suoliston välistä yhteyttä on alettu vasta viime vuosina tutkia, mutta jo nyt tiedetään, että suolistofloora on osallisena toimessa, jossa elimistö valmistaa aivoille välttämättömiä välittäjäaineita. Aivojen välittäjäaineet ovat yhteydessä esimerkiksi mielialoihin. Mielen hyvinvoinnin kannalta on siis tärkeää pitää huoli myös suoliston hyvinvoinnista.

Aivot ovat tunteiden, vireyden ja mielialan lähde – hyvässä ja pahassa. Ravinto voi edistää myös henkistä hyvin- tai pahoinvointia. Masennuksella ja ahdistuksella on havaittu yhteys runsaasti kovaa rasvaa ja sokeria sisältävään ruokavalioon. Ja yhteyden näiden kahden väliin luovat nykykäsityksen mukaan juuri suoliston bakteerit. 

Voit lukea lisää suoliston ja aivojen yhteydestä Aivoliiton sivuilta.

 

Ravinto-ohjeet

Nykyään löytyy runsaasti, joskus ristiriitaistakin tietoa siitä, mitkä ruoka-aineet ovat terveellisiä ja mitkä eivät. Itse suosin ohjeita, jotka eivät rajoita liikaa, sallivat vapauden yksilöllisille mieltymyksille, mutta antavat silti selkeät raamit päivittäisille valinnoille. En suosi ihmedieettejä ja liian yksipuolisia ruokavalio-ohjeita. Sen sijaan mielestäni erilaiset detox-ohjelmat ja paastot sopivat perusterveille henkilöille. Tasapainoisen ravinnon ja suoliston lisäksi myös maksa on keskeisessä roolissa niin kokonaisvaltaisen terveyden kuin erityisesti hormonitasapainon kannalta.

Kokonaisuus ratkaisee, sillä kun ruokatottumukset ovat terveellä pohjalla, ne kestävät satunnaisen herkuttelun. Mielestäni tärkeä motivoiva tekijä paremmille ruokatottumuksille on ymmärtää miten suuresti ravinto vaikuttaa terveyteen, mieleen, hormonitasapainoon ja elämänlaatuun.

Lue lisää aiheesta blogista.

Fytoterapia

Ravinnon ja ravintolisien lisäksi suosittelen tarvittaessa osana kokonaisvaltaista hoitoa myös tasapainottavia yrttejä ja sopivia rohtovalmisteita. Yrttivalmisteet sisältävät tiivistetyssä muodossa esimerkiksi kasvin lehdistä, siemenistä, juurista, kukista tai varsista saatavia aktiivisia ainesosia. Monia yrttejä voidaan myös käyttää sellaisenaan tai kuivattuna.

Kasvilääkinnällä eli fytoterapialla on huomattava merkitys ihmisten terveyteen. Noin 30-40 prosenttia reseptilääkkeistä on kasvialkuperää. Erilaisia yrttejä ja rohtoja on käytetty ihmiskunnan historiassa yli 5 000 vuoden ajan.

Useimmiten perinteiset yrttivalmisteet sisältävät ainesosia, joiden tasapainottavaa yhteisvaikutusta tunnetaan hyvin ja on hyödynnetty tuhansien vuosien ajan. Käyttö on aiemmin perustunut kokemusperäiseen ja perinnetietoon. Nykyisin farmakognosia eli rohdosoppi on tieteenala joka tutkii kasveista tehtyjen tuotteiden lääkinnällisiä, kemiallisia ja biokemiallisia ominaisuuksia. Yrttivalmisteiden korkeatasoista kliinistä tutkimusta tehdään ympäri maailmaa.

Fytoterapiavalmisteille on tyypillistä, että ne vaikuttavat usean eri mekanismin kautta. Tämän ansiosta jos yksi vaikutuskohde ei toimi, niin toisen kautta voidaan saavuttaa teho. Haasteellisuus johtuu siitä, että erillisten yhdisteiden vaikutusmekanismeja on vaikeampi tutkia verrattuna synteettisesti eristettyjen yksittäisten vaikuttavien aineiden tutkimiseen.

Euroopassa fytoterapialla on pitkät perinteet. Keski-Euroopassa, kuten Saksassa, Sveitsissä ja Itävallassa sekä Ranskassa ja Espanjassa yrttilääkintää käytetään paljon, myös lääkäreiden määräämänä sillä yrttilääkintä voi kuulua siellä lääkäreiden peruskoulutukseen. Yrtit ovat keskeisessä osassa myös perinteisessä intialaisessa Ayurvedassa jossa ruoan ja kasvien hoitavia ominaisuuksia osataan hyödyntää terveydenhoidossa.

Lue lisää aiheesta alla olevista linkeistä:

Fytoterapia

Ayurveda