Terveydessä ja elämässä ylipäätään kyse on tasapainon löytymisestä

– Daniela Salomaa

Naishormonit osana suurta hormoniperhettä

Naishormonit vaikuttavat kuukautiskierron lisäksi mm. aineenvaihduntaan, luuston tiheyteen, ihon elastisuuteen, painoon, libidoon, mielialaan ja unenlaatuun.
Monesta eri syystä johtuen hormonitasapaino voi häiriintyä tai muuttua iän mukaan, mistä seuraa erilaisia oireita. 

Yleisimpiä naishormonien eli estrogeenin ja progesteronin (keltarauhashormonin) epätasapainosta johtuvia ongelmia ovat PMS-oireet, kuukautisongelmat, esivaihdevuosioireet ja monenlaiset vaihdevuosivaivat.

Miten voin auttaa sinua?

Olen erikoistunut naisten kokonaisvaltaiseen terveyteen ja hyvinvointiin. Oikealla ravinnolla, ravintolisillä ja muilla luonnollisilla keinoilla kuten homeopatialla ja yrttivalmisteilla voidaan palauttaa hormonitasapainoa ja nauttia naiseudesta
ja hyvinvoinnista.

Autan sinua saavuttamaan paremman hormonitasapainon lähestymistavalla, jossa yhdistän kaiken osaamiseni ja monipuolisen tietoni liittyen

  • ravitsemukseen
  • ravintolisiin
  • homeopatiaan
  • yrttivalmisteisiin ja
  • muihin luonnonmukaisiin hoitokeinoihin, mm. bio-identtisiin hormoneihin.

Konsultaatiossa käydään läpi tämänhetkiset oireesi, terveyshistoriasi, ruokavaliosi ja muut elintapasi, joiden perusteella voidaan arvioida syyt epätasapainoon. Haastattelun ja analyysien perusteella saat asiantuntevaa neuvontaa sekä sinulle räätälöidyt hoito-ohjeet. Hoidon edistymistä ja tehoa seurataan ja tarvittaessa homeopaattisia lääkeaineita ja muita ohjeita tarkennetaan.

Hormoniepätasapainotilojen hoidossa terveelliset elämäntavat ja ruokavalio ovat tärkeitä. Usein on kuitenkin välttämätöntä testata hormonitasot, että päästään parhaaseen lopputulokseen.  Teen yhteistyötä Puhti laboratoriopalvelun kanssa, jossa on lukuisia testimahdollisuuksia, mm. naishormonit, kilpirauhashormonit, ferritiini, vitamiinit jne.

Hormonaalista tasapainoa tulee tarkastella laajemmin kuin vain naishormonien näkökulmasta ja tarvittaessa voin opastaa sinut Nordic Laboratories tekemiin monipuolisiin hormonitesteihin, joihin tarvitaan terapeutin lähete. Dutch hormonitestin avulla voidaan selvittää sukupuoli- ja lisämunuaishormonit ja niiden metaboliitit yhdellä helposti tehtävällä kuivavirtsatestillä. Testi soveltuu esim. seuraavissa tilanteissa:
* PMS oireet
* epäsäännölliset kuukautiset
* hedelmällisyyden tukeminen
* lapsettomuus 
* estrogeenidominanssi
* estrogeenin aineenvaihdunta ja poistuminen (syöpäriski)
* testosteronin aineenvaihdunta (PCOS)
* mielialan vaihtelut, masennus
* stressi, uupumus 
Lisätietoa testista löydät  Nordic Labortories sivuilta. 

Hormoniepätasapainoa voidaan helpottaa mm. tulehdusta laskevalla ruokavaliolla, hormoneja tasapainottavilla yrteillä ja sopivilla ravintolisillä. Tarvittaessa voidaan käyttää myös bio-identtisiä hormonivalmisteita, joissa vaikuttava hormoni on samanlaisessa muodossa ja vaikuttaa samalla tavalla kuin kehon itse tuottama hormoni.   

Jokainen meistä on yksilö ja siksi jokaiselle löytyy omat ainutlaatuiset hoitoyhdistelmät. Kuuntelen ja etsin yhdessä asiakkaani kanssa hänen hyvinvointiaan parhaiten tukevat vaihtoehdot. Jatkuva uuden opiskelu, monipuolisuus sekä aito halu löytää ratkaisuja mahdollistavat asiakkailleni parhaimmat tulokset.

Kuuntele haastatteluni PUR Studiossa “Mitä naisen tulisi tietää hormonitoiminnastaan”  tästä

 

Syitä hormonaaliseen epätasapainoon

Syyt naisen elimistön hormonaalisen epätasapainoon ja oireiluihin liittyvät hyvin pitkälle ravitsemukseen ja muihin elämäntapoihin. Usein myös elämäntilanne ja pitkittynyt stressi vaikuttavat hormonaaliseen tasapainoon. Näiden lisäksi synteettiset hormonit, kemikaalit, ympäristömyrkyt ja erilaiset taudinaiheuttajat  rasittavat elimistöä ja hormonitoimintaa. Yhä nuoremmilla naisilla voi olla merkkejä hormonitoiminnan epätasapainosta. 

Sukuhormonit ovat hyvä esimerkki hormonitasapainon kokonaisvaltaisuudesta. Liian usein ongelmaa lähdetään ratkaisemaan ottamalla suoraan käyttöön synteettiset hormonivalmisteet. Tällöin ongelmien syy jää huomiotta ja selvittämättä.

Usein ajatellaan, että hormonaaliset ongelmat johtuvat naisilla alhaisesta estrogeenitasosta, mutta totuus on yleensä päinvastainen. Erittäin merkittävä, mutta vähemmän tunnettu ja tiedostettu syy monenlaisten hormonaalisten oireiden taustalla on estrogeenidominanssi. Siihen viittaavia tärkeimpiä oireita ovat painon nousu, rasvan kertyminen alavatsaan, lantiolle ja reisiin, turvotus ja nesteen kerääntyminen, runsaat ja/tai epäsäännölliset kuukautiset, PMS-oireet, mielialanvaihtelut, herkkätunteisuus, arat rinnat, toistuvat päänsäryt, migreeni, alentunut seksuaalinen halukkuus, sappivaivat, unettomuus ja väsymys. Lista jatkuu pitkälle. Voit lukea lisää estrogeenidominanssista blogistani. 

Sokeriaineenvaihdunta vaikuttaa insuliiniin, joka on yleisin hormonaalisen epätasapainon laukaisija. Jos insuliini on jatkuvasti liian korkealla, se nostaa myös kortisolin tasoa, vaikka henkilöllä ei olisikaan stressiä. Kohonnut kortisoli taas laskee serotoniinin tasoa (vaikutus mielialaan), melatoniinin tasoa (vaikutus uneen) ja sukupuolihormoni progesteronin tasoa (mm. PMS, turvotus jne).

Pitkittynyt stressi on iso syy hormonaaliseen epätasapainoon. Stressiä aiheuttaa useimmiten henkisesti kuluttava työ, hankalat ihmissuhteet, vastuu perheestä ja lähimmistä, murehtiminen ja muut jatkuvat negatiiviset tunteet. Näillä kaikilla on vaikutusta etenkin kilpirauhasen, lisämunuaisten ja sukurauhasten erittämiin hormoneihin.

Hormonituotannossa tietyt hormonit toimivat vastapareina ja yhden hormonin nousu (stressihormoni kortisoli) laskee toista (sukuhormonit) ja päinvastoin. Stressitilanteessa sukuhormonien eritys kärsii koska niiden rakennusaineet kuluvat kortisolin ylituotantoon.

Esimerkiksi stressitilanteessa kuukautiskierto voi häiriintyä ja kuukautiset saattavat jäädä pois. On myös otettava huomioon ovatko 40-50 vuotiaiden naisten oireet kuten unettomuus, väsymys ja mielialavaihtelut ”normaaleja vaihdevuosioireita” vai onko liian suorittaminen aiheuttanut sukuhormonituotannon ennenaikaista hiipumista. Monet oireet saattavat johtua enemmin kortisolin ja kilpirauhashormonien epätasapainosta kuin suoranaisesti naishormonitason laskusta.

On tärkeätä sulkea pois ja selvittää mahdolliset lääketieteelliset syyt oireiden taustalla. Tavallisia syitä ovat kilpirauhasen toimintahäiriöt ja lisämunuaisten erittämät hormonit.

Osa oireista, kuten väsymys, päänsärky ja matala libido, saattaa johtua kilpirauhashormoneista. Tämä johtuu siitä, että liiallinen estrogeeni voi estää kilpirauhashormonien toiminnan ja aiheuttaa näin kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita.

Estrogeenidominanssia voidaan hoitaa hormonitasapainoa tukevalla ja tulehdusta laskevalla ruokavaliolla, sopivilla ravintolisillä sekä maksan ja muiden tärkeiden elinten tukemisella.

Tärkeätä on myös välttää ympäristöhormoneita, jotka ovat estrogeenisesti vaikuttavia kemiallisia yhdisteitä. Ne voivat joutua elimistöön ravinnon, juomaveden, lääkkeiden, kosmetiikan ja hengitysilman kautta. Muovi ja monet raskasmetallit häiritsevät myös hormonitoimintaa.

Luonnolliset vaihdevuodet

Vaihdevuodet on ajanjakso, jonka aikana munasarjojen toiminta heikkenee ja lopulta sammuu.

Sen seurauksena naissukuhormonien tuotanto niissä loppuu. Estroni, jota muodostuu pääosin rasvakudoksessa, on naisen tärkein estrogeeni menopaussin jälkeen. Paasto ja ankara laihduttaminen alentavat sen pitoisuutta, joten ne eivät ole vaihdevuosi-ikäisille suositeltavia.

Hormonitasapaino muuttuu jyrkimmin perimenopaussin aikana munasarjojen estrogeenierityksen vähentyessä voimakkaasti. Tähän aikaan liittyvät selvimmät kuukautiskierron muutokset sekä estrogeenin puutteesta johtuvat oireet. Sen jälkeistä aikaa kutsutaan myös tasannevuosiksi, koska tuona aikana hormonitoiminta tasaantuu.

Menopaussi eli viimeisten kuukautisten ajankohta on länsimaissa keskimäärin 51 vuoden iässä, mutta se vaihtelee yksilöllisesti 45–55 vuoden välillä. Ajankohtaan vaikuttavat monet tekijät. 

Menopaussioireita esiintyy yli puolella naisista ja niitä voi olla jo esivaihdevuosien aikana. Oireiden vaikeusaste vaihtelee yksilöllisesti, toisilla ne saattavat olla niin lieviä, etteivät ne juuri haittaa normaalielämää ja toisilla sietämättömän voimakkaita ja jopa elämänlaatua heikentäviä.

Kaikki viisikymppisten naisten vaivat eivät suinkaan johdu vaihdevuosista. Esimerkiksi monet kilpirauhasen vajaatoiminnasta johtuvat ongelmat saatetaan sekoittaa vaihdevuosioireisiin, esim. osteoporoosi, korkea kolesteroli, väsymys, painonnousu, ummetus, kuiva iho, hauraat hiukset ja kuukautishäiriöt. Toinen tavallinen syy on stressin aiheuttamat kuukautishäiriöt. Siksi on tärkeää sulkea pois muut mahdolliset syyt kuukautisten poisjäännille ja muille oireille.

Menopaussista on hyötyä – se on luonnollinen vaihe naisen elämässä

On yleinen luulo, että menopaussin mukana alkavat ikääntymisen aiheuttamat terveysongelmat – asia on  päinvastoin. Menopaussista on naisille myös hyötyä. Estrogeenin määrää vähentämällä menopaussi auttaa suojaamaan naista mm. syöpäsairauksilta. Menopaussi myös päättää lisääntymisen mahdollistavan kuukautiskierron ja sen kehoa rasittavan vaikutuksen ja vähentää sukupuolihormoneiden määrää.

Menopaussi on kehon luonnollinen tapa hidastaa ikääntymistä, jotta nainen voi elää pitkän ja terveen elämän. Kehon tarkoitus on suojella itseään. Menopaussin ei ole tarkoitus olla keholle raskas prosessi.

Suuri osa menopaussiin liittyvistä häiritsevistä oireista on elämäntapojen aikaansaamia ja ne voidaan ennaltaehkäistä tai lieventää sopivalla ruokavaliolla, säännöllisellä liikunnalla, stressinhallinnalla sekä epäterveellisten aineiden välttämisellä.

Vaihdevuosien aikana ilmaantuneita oireita voidaan hoitaa menestyksellä homeopatialla ja muilla luonnonmukaisilla keinoilla, kuten rohdosvalmisteilla ja ravintolisillä. Myös kokonaisvaltaiset mieli-keho harjoitukset kuten mindfulness ja jooga helpottavat oireita ja lisäävät hyvinvointia.

Oikeanlainen asennoituminen itsessä tapahtuviin muutoksiin on tärkeätä sillä se voi vähentää oireiden merkitystä muuttamalla suhtautumista niihin: vaihdevuosia ei tarvitse nähdä naisellisuuden loppuna, vaan luonnollisena tapahtumana ja syvemmälle luotaavana muutoksena.

Menopaussin merkitys on samankaltainen kuin murrosiän: astutaan uuteen vaiheeseen elämässä, se on kuin toinen kevät. Tässä elämänvaiheessa naisista tulee usein varmempia omista mielipiteistä, he osaavat paremmin ilmaista omia tarpeita ja pitää paremmin puoliaan.

Menopaussi on tärkeä kehityksellinen vaihe naisen elämässä, jolloin hän astuu omaan todelliseen  voimaansaNaisen voima ja luovuus tulevat usein esille vasta keski-iässä ja sen jälkeen.

Menopaussin voi nähdä aikana uudistumiselle ja uusille mahdollisuuksille. Energiaa alkaa vapautumaan naisen omaan käyttöön hoivaamisen ja lasten kasvattamisen väistyessä. Joillekin naisille tämä on ensimmäinen aika, jolloin he luovat itsenäisen ja omannäköisen minäkuvan.  

Synteettiset ja bio-identtiset hormonikorvaushoidot

Vuonna 2002 laaja kliininen tutkimus nimeltä Women’s Health Initiative kiinnitti huomion hormonikorvaushoidon aiheuttamiin ongelmiin ja esitti, että se oli merkittävästi lisännyt rintasyövän, sydänkohtausten ja aivohalvausten riskiä. Tämä vähensi korvaushoitotuotteiden suosiota.

Synteettisten hormonien riskeistä on tiedetty jo pitkään ja Oxfordissa tehty tuore tutkimus on osoittanut, että riski rintasyöpään pysyy, vaikka hormonihoitojen lopettamisesta olisi jo kulunut kymmenen vuotta. Toisin kuin aiemmin on luultu, riski ei uuden tutkimuksen mukaan poistu naisen lopettaessa hormonikorvaushoidon. Kohonnut syöpäriski koskee myös ehkäisyvalmisteita kuten yhdistelmäpillereitä, joita monet eri ikäiset naiset käyttävät

Estrogeenikorvaushoitoa suositellaan koululääketieteessä aloitettavaksi vasta kun vuodot ovat harventuneet tai jääneet kokonaan pois ja vaihdevuosioireet haittaavat elämää. Nykykäsityksenä on, että sitä suositellaan ainoastaan haittaavien vaihdevuosioireiden hoitoon, ei niinkään sydän- ja verisuonitautien ehkäisyyn tai osteoporoosin hoitoon.

Hormonikorvaushoidon kestoksi suositellaan nykyisin korkeintaan muutamia vuosia. Mahdollisuuksien mukaan hoito kannattaa purkaa pois asteittain, jotta vaihdevuosioireiden palaamiselta vältytään. Vaihdevuosioireita saattaa kuitenkin ilmaantua hormonivalmisteiden käytön lopettamisen jälkeen – vaikka menopaussista on kymmeniä vuosia. Tämä johtuu hormonitasapainon häiriöistä, sillä hormonit säätelevät joko suoraan tai välillisesti kaikkia elintoimintoja.

Elimistö sopeutuu loppujen lopuksi hormonitoiminnan muutoksiin ja sopeutumista voidaan myös helpottaa muilla luonnonmukaisimmilla keinoilla.  

Kun synteettisen hormonikorvaushoidon vaarat tulivat julkisuuteen, niiden tilalle kehitettiin uusi hoitomuoto  ”Bioidentical hormone replacement therapy” eli Bio-identtinen hormonikorvaushoito.

Luonnollisen kaltaisilla hormonihoidoilla tarkoitetaan hoitoja, joita tehdään bio-identtisillä hormonivalmisteilla. Kyseessä ovat progesteroni- ja estrogeenivoiteet, joiden molekyylirakenne on täysin samanlainen kuin niillä hormoneilla, jotka syntyvät luonnollisesti elimistössä. Ihon kautta ja pienissä määrissä annosteltuna ne eivät rasita maksaa ja elimistöä yhtä paljon kuin synteettiset valmisteet.

Bio-identtiset hormonivalmisteet eivät kuitenkaan ole luontaistuotteita vaan synteettisesti valmistettuja. Suomessa kaikki progesteronia sisältävät voiteet huolimatta progesteronin alkuperästä on luokiteltu lääkkeiksi.

Annan mielelläni lisätietoa konsultaatiossa