Homeopaattiset itsehoitovinkit

Olen koonnut tähän vinkkejä, joista voisi olla hyötyä itsehoidossa ja erilaisissa akuuteissa tilanteissa, kuten liikuntavammat, flunssaoireet, vatsaongelmat, allergiaoireet yms.

HOMEOPAATTISET ITSEHOITO-OHJEET ON TARKOITETTU VAIN KOTIHOITOTILANTEISIIN, EIVÄTKÄ NE KORVAA LÄÄKÄRIN HOITOA.

Annostustelu:

Kerta-annos on 2-3 raetta, jotka laitetaan suuhun sulamaan.

Vaihtoehtoisesti voi liuottaa 2 raetta (C30) n. puoleen desilitraan vettä ja annostella puhtaalla lusikalla. 1 annos = 1 teelusikallinen

  • Jos oire helpottaa, ainetta ei tarvitse toistaa, ellei oire palaa takaisin samanlaisena, jolloin ainetta toistetaan kunnes oire helpottaa.
  • Jos oireet eivät helpota, voit toistaa ainetta noin puolen tunnin välein yhteensä kolme kertaa. Jos helpotusta ei tule, valitse toinen oireisiin sopiva aine tai ole yhteydessä ammattihomeopaatin päivystysnumeroon saadaksesi yksilöllistä neuvontaa.
  • Erityisesti homeopaattisessa rakennehoidossa olevien on syytä kääntyä aina oman homeopaatin puoleen akuuteissa vaivoissa.
  • Olet syömättä, juomatta ja pesemättä hampaita 10 min. ennen ja jälkeen annoksen oton, jotta aineen vaikutus ei häiriinny.

 

 LIIKUNTAVAMMAT

Liikkujalle sattuu ja tapahtuu. Tässä on muutamia vinkkejä, joista voi olla hyötyä jos käy niin ikävästi, että liukastuu, kaatuu tai muuten satuttaa itsensä. Liikuntavammat tulee tarkistuttaa ja hoitaa lääkärillä tai ensiavussa. Homeopaattisia aineita käytetään tukena ja tavanomaisen hoidon sekä levon lisänä kaikenlaisissa liikunnasta aiheutuneissa vammoissa nopeuttamaan paranemista ja toipumista.

ARNICA on tunnetusti liikkujan homeopaattinen aine nro. 1

Homeopaattinen Arnica on valmistettu Alpeilla kasvavasta Etelänarnikista (Arnica montana), jota on perinteisesti käytetty ulkoisesti rohtona hoitamaan mustelmia, turvotusta, ruhjevammoja, reuman oireita, hyönteisten pistoja jne.
Homeopaattinen Arnica vaikuttaa pehmytkudoksiin ja lihaksiin. Se vähentää verenvuotoa, turvotusta, kipua ja mustelmia sekä nopeuttaa paranemista. Arnicaa suositellaan myös leikkausten, hammasoperaatioiden ja synnytyksen jälkeen.

Kaikenlaisissa loukkaantumisissa voidaan käyttää Arnica C 30 tai C 200.

Annos (2-3 helmeä kielen alle) otetaan mahdollisimman pian tapaturman tai haaverin jälkeen ja toistetaan kiputilanteen mukaan 30 min – tunnin välein.  Sitä mukaan kun kipu helpottaa toistoja harvennetaan ja lopetetaan kun kipu tai muu oire ei tunnu enää häiritsevältä.

HYPERICUM
Hermosärkyihin, jotka johtuvat loukkaantumisesta, aivotärähdyksestä tai selkäytimen vaurioitumisesta. Myös leikkauksen jälkeiseen hermokipuun ja haavojen jälkihoitoon. Sopii hyvin hermotettujen alueiden kipuihin, jotka aiheutuvat avohaavasta tai loukkaantumisesta (esim. sormenpäät, kynnet, varpaat, häntäluu, leukojen alue). Voimakkaat kivut, jotka säteilevät hermoja pitkin, esim. iskiaskipu joka heijastuu raajaan. Voidaan käyttää Arnican jälkeen tai vuorotellen sen kanssa.

RHUS TOXICODENDRON

Homeopaattinen aine lihasvenähdyksiin ja nivelsidevenähdyksiin sekä nivel- ja jännetulehduksiin. Rhus tox sopii myös ylirasitustiloihin ja liiallisen treenaamisen jälkeen kun paikat ovat kipeät ja kankeat. Selkäsärkyihin, jotka aiheutuvat liikarasituksesta tai kylmettymisestä hikoilun jälkeen. Vaivat pahenevat levossa ja liikkumisen alussa, mutta helpottavat jatketusta liikkumisesta. Aamulla voi olla vaikea päästä liikkeelle, mutta päivän mittaan liike helpottaa kipuja ja kankeutta. Kipu tai rasitus saa olon levottomaksi ja tulee pakonomainen tarve liikkua tai venytellä. Kylmä ja kostea sää pahentaa kaikkia oireita.

Rhus toxia voidaan käyttää Arnican jälkeen.

RUTA GRAVEOLENS

Jänteiden vammat, jotka ovat aiheutuneet venähdyksistä tai nivelten taipumisesta ja joiden seurauksena on jäykkä, ruhjeinen kipu. Nivelsiteiden venähdykset. Akuutti limapussintulehdus ja jännetulehdus. Krooninen jänteisiin kohdistuva liikarasitus tai niihin kohdistunut vamma. Luukalvon vammat ja ruhjeet. Selkäsärky ja alaselän kipu, joita makaaminen helpottaa. Voimattomuutta ja jäykkyyttä, joiden seurauksena ei pääse nousemaan ylös. Paikat ovat niin kipeänä, että ei tee mieli yhtään liikkua.

NYRJÄHDYKSET

Pieniä nivelien nyrjähdyksiä sattuu usein ja vamma voi tuntua kipeänä useita päiviä. Isommat sijoiltaan menot vaativat sairaalassa käyntiä, mutta niissäkin homeopaattisista aineista on hyötyä tukihoitona, erityisesti urheiluvammojen hoidossa. Seuraavia aineita voidaan käyttää Arnican lisäksi nyrjähdyksen hoidossa:

APIS
Jos nyrjähdyksen yhteydessä nivel turpoaa voimakkaasti ja siinä on polttava tai pistävä kipu.

BRYONIA
Jos nyrjähdyksen yhteydessä pienikin raajan liikuttaminen aiheuttaa voimakasta kipua. Myös luumurtuman aiheuttamaan kipuun.

RHUS TOXICODENDRON
Jos kipu on repivää ja nivel on kuuma ja turvonnut, mutta siitä huolimatta liikuttaminen helpottaa kipua.

Avuksi voi ottaa myös Dr. Reckeweg tapaturmatipat R55, jotka sopii erilaisten tapaturmien ja leikkauksen jälkeen sekä liikunnasta aiheutuvan liikarasituksen ja vammojen tukihoitoon ja toipumisen nopeuttamiseen.

 

 

FLUNSSA

Muista, että lepo on tärkeää! Vältä stimulantteja, juo paljon (esim. hunajalla ja inkiväärillä maustettua teetä), nauti helposti sulavaa ruokaa ja runsaasti C-vitamiinia. Myös sinkki ja riittävät määrät D-vitamiiniä ovat tärkeitä ravintolisiä oman immuniteetin varmistamiseksi. Pieni kuume on hyvä merkki puolustusmekanismin reaktiosta, tulehduskipulääkkeet estävät luonnollisen puolustusmekanismin toiminnan.

ACONITUM  : lääkeaine Nr.1 alkaviin flunssaoireisiin!

Flunssan alkuvaihe: vilunväreet, aivastelu ja muut äkilliset ensioireet. Kuiva yskä, levoton, rauhaton olo, punaiset kasvot. Kuume voi nousta nopeasti. Janoinen, haluaa suuria määriä vettä. Syynä voi olla vilustuminen tai paleltuminen.

FERRUM PHOSPHORICUM

Kuumeen noustessa, mutta ei vielä muita erityisiä oireita. Sopii Aconitumin jälkeen. Kurkku tai korva saattavat olla kipeitä. Kuumeesta huolimatta jaksaa silti toimia, lapsesta ei välttämättä huomaa, että on sairas. Kuumetta ei välttämättä tarvitse olla.

BELLADONNA

Voimakkaat ja äkillisesti alkavat oireet. Kuume nousee korkeaksi nopeasti, pää on kuuma ”kuin kekäle” ja raajat kylmät. Silmät ovat kiiltävät ja kuumeiset, pupillit suurentuneet. Sykkivää päänsärkyä, valonarkuutta. Voi esiintyä korvakipua tai kurkkukipua. Ei halua juoda. Ärtyneisyyttä, pelokkuutta. Voi hourailla kuumeessa ja nähdä painajaisia.

GELSEMIUM

Hitaasti alkavat oireet. Vilunväreitä pitkin selkää, vilu ja kuumotus vaihtelevat. Olo on raskas ja voimaton. Lihassärkyä, vapinaa, jäseniä kolottaa. Silmäluomet raskaat, ei jaksa pitää niitä auki. Voi olla kova päänsärky, kuin olisi vanne pään ympärillä.

EUPATORIUM PERFOLIATUM

Särkyä ja jäykkyyttä raajoissa ja selässä. Kivut tuntuvat luissa asti, ”kuin luut menisivät rikki”. Kuume voi nousta voimakkaan palelun jälkeen. Kylmästä huolimatta valtava jano, haluaa kylmää juomaa. Levoton olo, liikkuminen huonontaa oloa.

ARSENICUM ALBUM

Vetistä ihoa polttavaa nuhaa, joka jättää nenän tukkoon. Sopii vatsaoireiseen flunssaan, jossa polttavaa kipua, ripulia ja/tai oksentamista. Janoinen, haluaa juoda pieniä kulauksia. Levoton, pelokas ja ahdistunut olo, ei halua olla yksin. Oireet usein pahimmillaan yöllä. Vaikea hengittää varsinkin yöllä sängyssä.

NUX VOMICA

Flunssa voi olla alkanut stressin seurauksena. Uupuneisuutta, ärtyneisyyttä, pahoinvointia, olo ”kuin krapulassa”. Nenä tukossa etenkin yöllä. Ei kovaa kuumetta, viluinen. Vatsa- ja suolisto-oireita voi esiintyä.

PULSATILLA

Olo on surkea ja ”poloinen”. Lapsi hakee lohdutusta ja haluaa istua sylissä. Tukkoisuutta niin nenässä kuin korvissa. Illalla makuulla alkaa kuiva yskä. Aamuisin yskänkohtausten yhteydessä tulee limaa. Nuhaerite on paksua ja kellertävän vihreää. Nuha menee korviin ja poskionteloihin. Pientä kuumeilua ilman janon tunnetta. Liike ja raitis ilma helpottavat oloa.

KALI BI

Yskää ja nuhaa, ei kovaa kuumetta. Eritteet ovat vaaleita, valkoisia ja todella venyviä. Ne jäävät junnaamaan keuhkoputkiin, räkä venyy niistettäessä. Poskiontelontulehdus silloin, kun kipu tuntuu pienellä alueella.

HEPAR SULPHUR

Pidempään jatkunut flunssa. Henkilö on ärtynyt, vihainen eikä siedä kipua. Vilua ja hikoilua ilmenee vuorotellen. Kurkkukivussa on pistävä tunne niellessä, kuin siellä olisi tikku. Kylmä ilma tai viima aiheuttaa yskää. Sitkeä lima aiheuttaa tukehduttavan tunteen. Herkkä kaikelle. Niskakipu ja niskajumi.

MERCURIUS SOL

Kova kurkkukipu, nielutulehdus.  Kuiva kurkku, jota polttaa ja pistos voi tuntua kurkusta korvaan nielemisen yhteydessä. Kaikki oireet pahempia yöllä.  Suun limakalvot ovat harmaat, syljen eritys on lisääntynyt ja hengitys on pahanhajuinen. Kuumeinen olo, mutta ei välttämättä korkea kuume. Heikko ja uupunut olo. Herkkyys liian kuumalle tai kylmälle. Kun lämpötilat vaihtuu nopeasti, esim. syksyllä ja keväällä taikka etelänmatkan jälkeen.

 

YSKÄ

On olemassa kymmeniä homeopaattisia lääkeaineita, joita voidaan määrätä erilaisiin yskänoireisiin eikä valinta ole aina helppoa. Aineenvalintaan vaikuttavat monet tekijät: onko yskä kuivaa, limaista vai lohkeavaa? Tuntuuko yskiminen kipeältä? Mitkä olosuhteet pahentavat tai helpottavat olo ja mihin vuorokaudenaikaan yskä vaivaa eniten?

Alla on muutamia eniten käytettyjä aineita ja niihin liittyviä keskeisimpiä yskänoireita.

ANTIMONIUM TARTARICUM

Limainen ja äänekkäästi rohiseva yskä. Hengitystiet ovat täynnä limaa, jota on vaikea saada yskittyä ulos. Siitä voi seurata pahoinvointia ja liman oksentamista yskänpuuskan lopuksi. Hyvin heikko olo, kylmänhiki, kalpeus, pyörryttävä ja unelias olo. Limaiset yskät erityisesti talvisin vanhukislla ja pienillä lapsilla. Olo huononee iltaa kohti, makuulla, kylmästä kosteasta ilmasta, syömisen jälkeen. Väliaikaisen helpotuksen saa yskimällä limaa pois.

 BRYONIA

Kuiva, kova ja kivulias yskä, potilas pitelee yskiessä rintaansa. Kurkku on kuiva ja nieleminen sattuu. Yskä tai keuhkoputkentulehdus alkaa pienillä, kuivilla köhäyksillä ja alkaa aika pian tehdä kipeää. Yskiminen aiheuttaa pistävää kipua, henkilö pitelee rintakehää koska pienikin liike tai syvään hengittäminen sattuu. Potilas on erittäin janoinen ja ärtynyt, haluaa maata pimeässä yksin ja puhumatta. Kylmät juomat, raikas ilma ja kipeällä sivulla makaaminen helpottavat oloa.

 DROSERA

Kuiva, kutittava ja kova yskä joka tulee syvältä tukahduttavina kohtauksina toinen toisensa jälkeen. Tämä haukkuva yskä on kuiva illalla ja irtoava aamuisin. Rajut yskäkohtaukset voivat aiheuttaa yökkimistä ja oksentamista. Kurkku on käheä, yskös on kelta-vihreää ja kasvot voi muuttua sinertäviksi yskimisen aikana. Yskä alkaa yleensä heti kun menee makuulle sekä syödessä, juodessa tai puhuessa. Oireet pahenevat keskiyön aikaan ja helpottuvat viileästä ilmasta ja istuma-asennosta sekä rintaa tai vatsaa painaessa.

 IPECACUANHA (Ipecac)

Limainen, voimakas, hakkaava yskä johon liittyy pahoinvointia ja joka päätyy yökkäämiseen tai oksentamiseen. Oksentaminen ei kuitenkaan tuo helpotusta vaan usein huonontaa yleistilaa entisestään. Astmaattiset keuhkoputkentulehdukset ja yskä. Oirekuvaan voi liittyä myös taipumusta  verenvuotoon. Yskä lämpimässä, kosteassa säässä, huononee iltaisin. Mieli levoton ja kärttyisä.

 PHOSPHORUS

Kuiva ja sitkeä yskä henkilöillä, joilla toistuvia hengityselinten infektioita. Jokainen flunssa näyttää menevän rintaan. Kurkunpää on kipeä, ääni poissa ja kurkussa tai keuhkoputkessa on kutittava tunne, joka saa yksimään. Rinnassa tuntuu paljon kireyttä ja polttelua. Yskä häiritsee nukkumista ja ihmisen pitää istua yskiäikseen limaa pois. Kurkunpää ja kurkku tuntuvat käheältä ja puhuminen tai nauraminen huonontavat. Tekee mieli kylmiä juomia, mehujäätä, jäätelöä. Kylmä ilma ja sään vaihtelut pahentavat oireita. Lämpö ja oikealla kyljellä nukkuminen helpottavat.

 SPONGIA

Sopii moneen erilaiseen akuuttiin yskään, erityisesti kuivaan ja kuristustautityyppiseen. Kuiva, karkea, haukkuva yskä, joka muistuttaa ”hallin haukkua” tai ”puuta leikkaavaa sahaa”.  Spasmoottinen yskä, kurkussa supistumista. Hengitys vinkuu ja voi olla vaikea hengittä. Yskään liittyy käheyttä, kurkunpää on karhea, kuiva ja kosketusarka. Kurkkua joutuu selvittämään usein. Yskä on pahimmillaan keskiyön aikoihin. Kuuma pahentaa oireita ja viileä ilma helpottaa. Syöminen ja juominen helpottavat yskää, varsinkin lämpimät juomat ja kylmät juomat taas pahentavat.

Spongia sopii hyvin Aconitumin ja Hepar Sulphurin jälkeen kurkunpään tulehduksen hoitoon.

 Muita hyviä homeopaattisia aineita yskään ovat mm. Belladonna, Causticum, Hepar sulph, Kali-bi, Pulsatilla ja Rumex. Akuuttiin tai pitkittyneen yskän homeopaattiseen hoitoon saat apua ammattihomeopaatilta, joka valitsee yskään sopivan aineen/aineet ja annostuksen.    

VATSATAUTI

Homeopaattisen lääkeaineen lisäksi on tärkeätä pitää huolta riittävästä nesteytyksestä. Mikäli on kuumetta,  on parasta olla syömättä. Mikäli kuumetta ei ole ja tekee mieli syödä, sopivia ruokia ovat banaani, keitetty riisi, omenasose ja paahtoleipä. Huomioithan, että vauvojen ja vanhusten kohdalla vaarana on kuivuminen ja siksi on aina otettava nopeasti yhteys terveysneuvontaan/ lääkäriin.

ARSENICUM ALBUM
Yleisin ruokamyrkytyslääke, erityisesti jos pilaantunut ruoka ollut lihaa. Pahanhajuinen, polttava ripuli, joka polttaa peräaukkoa. Paha olo ja oksentaa. POLTTAVAT KIVUT ja ulosteet. Kuuma kääre vatsan päällä auttaa. Ripuli ja oksentelu saattavat olla samanaikaisia, ja ne ilmenevät nopeasti syömisen jälkeen. Tyypillinen turistiripuliaine. Ruuan hajukin ällöttää. Potilas on janoinen, juo paljon mutta pieniä kulauksia kerrallaan. Melko pian juoma kuitenkin tulee ulos. Mahassa polttava kipu, kramppeja ja ilmaa on paljon. Potilas on levoton, heikko, uupunut ja häntä palelee.

IPECACUANHA
Jatkuva pahoinvointi, jota oksentaminen ei tunnu helpottavan. Maha on jo ihan tyhjä ja potilas yökkii tyhjää. Oksennuksen mukana tulee limaa ja/tai valkoista vaahtoa. Kasvoilla ”etova ilme”. Syljen eritys on runsasta. Ilmavaivoja ja ripulointia, joka on kuin käynyttä vaaleaa hiivalientä.

LYCOPODIUM
Potilas haluaisi syödä jotain makeaa, mutta olo pahenee siitä. Vatsa on kuin ilmapallo, turvonnut ja kipeä. Vatsassa kuplii. Pahoinvointia pilaantuneen kalan tai äyriäisten jälkeen. Suussa on kitkerä maku. Oksennukset ovat vihertäviä ja sappea.

NUX VOMICA
Vatsaflunssa, ruuansulatushäiriöitä, ilmavaivoja, maha on aivan sekaisin, erityisesti jos potilas on syönyt monia eri ruokia ja juomia sekaisin (esim lastenkutsujen tai bile-illan jälkeen). Oireet voi ilmetä aamulla herätessä. Jännityksen ja stressin jälkeen. Kramppaavat , kouristavat kivut. Vatsaa aristaa, ripulointi on tiheää ja ulosteen joukossa on limaa. Hyvin viluinen, palelee. Potilas on todella ärtyisä ja ahdistunut. Haluaisi oksentaa, mutta ei pysty. Yliherkkä ärsykkeille, erityisesti äänille, valolle ja hajuille.

PHOSPHORUS
Oksennustauti, jossa edes vesi ei pysy sisällä. Oksentaa veden pois melkein heti kun se pääsee vatsaan. Potilaan ruokahalu saattaa olla hyvä, mutta ruoka ei pysy sisällä. Potilas on yliherkkä, eikä kestä ääniä. Silmät ovat arat kirkkaalle valolle. Potilas on pelokas ja haluaa juoda jääkylmiä juomia, joka helpottaa oloa hetkeksi.

PULSATILLA
Ylensyömisen jälkeen, erityisesti rasvaisten ja raskaiden ruokien jälkeen. Närästystä, potilas röyhtäilee, suu on kuiva, mutta ei ole janoinen. Jokainen uloste ja oksennus on erilainen. Potilas on itkuinen ja haluaa seuraa ja huomiota. Raitis ilma helpottaa pahoinvointia.

VERATRUM ALBUM
Nopeasti kehittyvä, raju ripuli. Ellei Arsenicum ole auttanut Veratrum album sopii ripuli- ja oksenteluoireisiin. Potilas menettää paljon nestettä, on viluinen, tuntee olevansa kuin jäässä, on hiestä likimärkä. Heikko olo, kova jano, tekee mieli happamia juomia/ ruokia.

MUUT VATSAVAIVAT

On hyvin yleistä kokea silloin tällöin epämukavuutta ruoansulatuksessa, vatsakipuja tai häiritseviä ilmavaivoja. Näiden syynä on yleisesti ottaen se, että elimistö ei prosessoi ruokaa tarpeeksi hyvin. Homeopatiasta on tunnetusti apua monien ruuansulatusvaivojen hoidossa. On silti hyvä pitää mielessä, että tietyt varoitusoireet ei saa jäädä ilman huomiota ja tarkempaa lääketieteellistä selvitystä, mm. äkillinen kova kipu vatsa-alueella; nopea ei dieetistä johtuva painonpudotus tai verenvuoto.

Tässä muutamia vinkkejä muutamien homeopaattisten aineiden oirekuvista ja sopivuudesta yleisimpiin ruuansulatusvaivoihin:

NÄRÄSTYS

CALCAREA CARBONICA helpottaa kroonista närästystä pyöreähköissä henkilöissä, joilla on taipumusta vatsakramppeihin, erittäin polttavaan närästyksen tunteeseen ja äänekkäisiin röyhtäyksiin. Röyhtäyksen jälkeen suuhun jää hapan maku. Maito usein pahentaa oireet aiheuttaen närästystä ja ruoansulatusvaivoja, siinä missä useimmilla maito auttaa närästykseen.

Silloin kun närästys ja ruoansulatusvaivat ilmenevät pienenkin välipalan jälkeen, LYCOPODIUM tuo todennäköisesti helpotuksen. Tyypillisesti närästys nousee ylös vain Aatamin omenaan asti ja voi kestää tuntikausia kerrallaan, maidosta ja happolääkkeistä huolimatta. Samanaikaisesti vatsa tuntuu hyvin turvonneelta.

PULSATILLA sopii käytettäväksi kun närästyksen yhteydessä suussa tuntuu tuntikausia aikaisemman syödyn ruuan maku. Yleensä syynä on liian raskaat ja rasvaiset ruuat tai porsaanliha. Janoisuutta ei ole. Närästystä ilmenee todennäköisemmin kun henkilö on kiukustunut jollekin tilanteelle tai henkilölle.  

YLÄVATSAVAIVAT (dyspepsia)


Ylävatsalla tuntuvat vaivat ovat hyvin yleisiä. Ne voivat ilmetä aterian jälkeisenä poikkeavana täyteläisyyden tunteena, ylävatsan turpoamisena, röyhtäilynä, kipuna, pahoinvointina, jopa oksenteluna. Kansanomaisesti puhutaan usein ruoansulatusvaivoista.

ANACARDIUM: pantamainen kipu ylävatsassa alkaa henkilön ollessa nälkäinen ja helpottuu 2-3 tunniksi ruokailun jälkeen, mutta tulee sitten takaisin. Anacardiumille on tyypillistä päättämättömyys luonteen tasolla.

Pahoinvointi, jatkuva jyrsivä kipu ylävatsassa ja liman yökkäily sopivat ARGENTUM NITRICUMin oirekuvaan. Henkilö on usein kiireinen, täynnä pelkoja varsinkin jos on valmistautumassa tapaamiseen tai tapahtumaan. Hänen vatsalla on taipumus mennä löysälle.

NUX VOMICA on hyvin tunnettu helpotuskeino jos on herkutellut liikaa. Kivut alkavat klassisesti parin tunnin kuluttua ruuan jälkeen. Kuten Argentum Nitricum, myös Nux Vomica on luonteeltaan kiireinen, mutta harvemmin pelokas. Hän voi olla myös ärtyisä ja helposti tulistuva.

Vastakohtana miellyttävät, kohteliaat ja uhrautuvat henkilöt, jotka kärsivät ruuansulatus- ja ilmavaivoista syötyään liian paljon  tärkkkelystä ja rasvaa sisältäviä ruokia saattavat tarvita NATRUM CARBONICUMia. He eivät siedä maitoa ja kärsivät usein moninaisista ruoka-allergioista.

PHOSPHORUS on erittäin hyödyllinen silloin kun ylävatsavaivoihin liittyy oksentamista. Henkilö himoitsee kylmiä juomia, jotka auttavat vain lyhyen hetken ja tulevat oksennuksena takaisin.

VATSAN TURPOAMINEN/ ILMAVAIVAT

CARBO VEGETABILIS on hyödyllinen kun henkilö on kylmissään, ilmaa on runsaasti  ja sen päästäminen molemmista päistä tuo helpotusta.

CHINA on myös täynnä ilmaa, mutta sen päästäminen ei tuo helpotusta. Henkilö on taipuvainen unelmointiin ja haaveiluun.

LYCOPODIUM sopii myös ilmavaivojen helpottamiseen. Henkilö voi olla luonteeltaan hyvin vakava. Oireet ilmenevät tyypillisesti myöhään iltapäivällä tai alkuillasta.

 

HOMEOPAATTISET TÄSMÄAINEET ALLERGIAOIREISIIN

”Heinänuha” (hay fever) kattaa kaikenlaiset allergiset reaktiot, jotka johtuvat altistumisesta siitepölylle, mm. silmä-, nenä- ja korvaoireet sekä suun ja nielun limakalvojen oireet. Vakavissa tapauksissa myös keuhkot voivat oireilla ja hengitys vinkuu ns. ”heinäastmana”.

Homeopatiassa valitaan aine, jonka oirekuva vastaa mahdollisimman läheltä henkilön kokemia oireita. Oireiden hoito aloitetaan niiden ilmennettyä eikä ainetta tarvitse käyttää rutiininomaisesti kaiken aikaa. Homeopaattista ainetta käytetään alhaisessa vahvuudessa (C6, C12 tai C30), aluksi kahdesta neljään kertaa vuorokaudessa vähentäen annostusta oireiden helpottaessa. Seuraavassa on lista oireidenmukaisesti käytetyistä lääkeaineista kuvauksineen:

ALLIUM CEPA
Punasipulista tehty Allium cepa on yleinen ja tunnettu homeopaattinen lääkeaine, joka auttaa suurinta osaa siitepölyallergioista kärsiviä. Oireet keskittyvät NENÄÄN. Voimakasta aivastelua. Nenän polttelu, runsas kirvelevä vesinuha, joka aiheuttaa ärsytystä sieraimiin ja nenänalusen iholle. Silmät kutisevat, kirvelevät ja vuotavat runsaasti, mutta erite ei ärsytä. Kurkun karheus ja käheys, kutiseva yskä. Oireet yltyvät illalla ja lämpimissä sisätiloissa, helpottavat ulkoilmassa.

EUPHRASIA OFFICINALIS 
Silmäruohokasvista valmistettu aine. Oireet keskittyvät SILMIIN. Runsas kirvelevä kyynelvuoto, vetinen tai paksu. Silmien kirvely, polttelu ja hiekan tunne silmissä. Räpyteltävä silmiä. Luomien kirvely, kutina ja turvotus, umpeen muurautumista aamulla. Päänsärkyä ja valonarkuutta kirkkaalle valolle. Aivastelua ja nenänvuotoa, mutta erite ei polta. Kurkun kutina. Oireet pahenevat ulkona tuulessa ja iltaisin. Silmien huuhtelu haalealla vedellä helpottaa oireita. Sopii kaikenlaisiin silmätulehduksiin, myös allergisiin astmaoireisiin.

APIS
Turvonneet tai punoittavat silmäluomet. Silmän sidekalvon punoitus ja turvotus. Polttavat ja pistävät kivut. Kuumat kyyneleet. Allergiset iho-oireet, joissa punoitusta, polttelua ja turvotusta. ”Kuin ampiaisenpiston jäljltä”. ”Nokkosrokko” eli urticaria. Oireita pahentaa lämpö, helpottaa kylmä.

ARSENICUM ALBUM
Vetinen ihoa ärsyttävä nuha, silti nenä tukossa. Polttoa nenässä, kurkussa, silmissä, luomien reunassa, rinnassa jne. Polttavat eritteet nenästä ja silmistä. Olo polttavista oireista huolimatta viluinen ja todella uupunut. Oireet pahimmillaan keskiyön jälkeen, esim. astmaoireet, yskä ja hengitysongelmat. Oireita pahentaa kylmä ja kostea ilma, helpottaa lämpö ja lämpimät juomat. Tyypillistä oireiden yhteydessä on tuskainen levottomuus.

PULSATILLA
Nenän ja poskionteloiden tukkoisuus ja paineen tunne, usein toispuolinen. Nenän ja silmien eritteet paksuja ja keltavihreitä. Silmien punoitusta, kutinaa ja rähmimistä. Silmäluomet voi muurautua umpeen. Olo surkea ja kyynelehtivä, paranee huomiosta ja lohduttelusta. Oireet pahemmat lämpimissä sisätiloissa, paremmat raittiissa ilmassa.

SABADILLA
Itsepintainen aivastelu. Kutina nenässä ja kitalaessa. Tukkoisuus, hengittäminen nenän kautta hankalaa. Kirkas nuha(vuoto), joka muuttuu paksummaksi. Poskionteloiden särky. Kasvojen kuumotus. Kyynelvuotoa ulkona. Punaiset silmäluomet. Voimakkaat tuoksut, heinät ja kylmä ilma pahentavat oireita. Olo on viluinen, oireita helpottaa lämpimät juomat ja ruuat. Myös apua ”heinäastmaan”.

ARUNDO
Voimakasta, ärsyttävää kutinaa sieraimissa ja kitalaessa. Voimakasta syljenmuodostusta nuhan aikana. Silmien ja korvien polttelu ja kutina. Kipua nenänjuuressa tai silmien välissä. Nuhaa, aivastelua.

WYETHIA
Valtava kutina nenässä, kurkussa ja kitalaessa, toisinaan ulottuu korviin. Joutuu hieromaan kieltä voimakkaasti edestakaisin kitalakea vasten rauhoittaakseen kutinan. Kurkku turvonnut ja ärtynyt. Selvittää jatkuvasti kurkkuaan. Kuivaa vinkuvaa yskää.

ARUM TRIPHYLLUM
Allergisten, ihoon ja limakalvoihin vaikuttaviin oireisiin. Suun ympärys ja kasvojen alaosa erittäin punaiset ja ärtyneet. Rohtuneet, halkeilevat huulet ja suupielet. Nenässä ja huulissa kihelmöintiä ja kutinaa. Voimakasta ja nenää naarmuttavaa nuhaa. Kurkun käheys, kurkunpäässä limaa ja ärsytystä.

HISTAMINUM
Harkitse tätä ainetta jos mikään muista aineista ei tunnu sopivan oireisiisi tai tunnu helpottavan. Histamiinista tehty homeopaattinen aine.

Mikäli oireet eivät helpota käänny homeopaatin puoleen. Pysyvän avun allergiataipumukseen voi saada ammattihomeopaatin tekemän rakennehoidon avulla. Hoito tulee aloittaa syksyllä tai talvella, hyvissä ajoin ennen allergiasesongin alkamista.

 

HYÖNTEISTEN PISTOKSET JA PUREMAT

Ampiaisten ja mehiläisten pistosten ensiapuna otetaan ensin LEDUM C 30. Lisäksi voi ottaa tarvittaessa APIS C 30 mikäli pureman jälkeen esiintyy turvotusta, kutinaa, kuumotusta ja kirvelemistä. BELLADONNA voi myös toimia, mikäli kuumottaa, jomottaa ja särkee, mutta turvotusta ei esiinny niin voimakkaasti. Annosta toistetaan pari – kolme kertaa päivässä tai kunnes oireet helpottuvat.

Mikäli olet normaalia herkempi ja alttiimpi hyttysten pistoksiin voit ottaa STAPHYSAGRIA C30 tai C200 ja toistaa tarvittaessa.

Homeopatiaa voi käyttää myös punkin puremien yhteydessä nostamaan elimistön puolustuskykyä ja ennaltaehkäisemään borrelioosia. Mikäli tartuntaa on jo ehtinyt tapahtua, homeopaattiset aineet eivät korvaa antibioottihoitoa mutta ovat hyödyksi tukihoitona.

Annostelu on seuraava: LEDUM C 30 kolme kertaa päivässä vähintään kolmen päivän aikana. Vaihtoehtoisesti C 200 kaksi kertaa ensimmäisenä päivänä ja kerran päivässä seuraavan kahden päivän aikana. Mikäli pureman jälki on selkeästi havaittavissa, suosittelen Ledumin ottamista viisi päivää ja seuraavan kuukauden aikana sen toistaminen viikoittain, kahtena peräkkäisinä päivinä.

Punkin pureman seurauksena voi saada bakteeritartunnan, joka voi aiheuttaa borrelioosia. Bakteerin nimi on Borrelia burgdorferi. Homeopaattinen potensoitu lääkeaine on tehty tästä bakteerista ja sitä käytetään yleisesti Ledumin lisäksi heti punkin pureman yhteydessä.

Jos puremasta on jo jonkin verran aikaa, useita päiviä tai jopa pari viikkoa, voi myös harkita Borrelia Burgdorferin ottamista potenssissa C 30 tai C 200.

Mikäli puremasta on kehittynyt selkeä läikkä iholle, niin kuin oheisessa kuvassa, akuuttina lääkeaineena voi ottaa Aurum arsenicumia C200, kaksi annosta yhden päivän aikana.

Borrelioosi on sen verran salakavala tauti, joten suositellaan antibioottien syömistä mikäli tartunta on todettu. Akuutisti sitä on vaikea hoitaa homeopaattisilla täsmälääkkeillä siitä syystä, että oireita ei näy heti, vaan vasta pitkän ajan kuluttua.

Tärkeä olisi, että punkkeja poistettaisiin iholta pinsetillä mahdollisimman nopeasti, joten jokapäiväinen punkintarkistus ja poisto on yksi parhaista keinoista vähentää tartunnan riskiä.

Homeopaattiseesti borrelioosin aiheuttamaa kroonista tilaa voidaan tukea ravintolisillä ja konstituutioaineella, eli yksilöllisen oirekuvan mukaan valitulla lääkkeellä, mikä vaatii ammattihomeopaatin konsultointia.

 

HOMEOPAATTISET KESÄVINKIT

Auringossa iho voi alkaa punottaa tai joillekin voi tulla aurinkoihottumaa. Lisäksi voi seurata auringonpistos, jonka tyypillisiä oireita ovat päänsärky, pahoinvointi ja huimaus. Kuumalla ilmalla vaarana on myös nestehukka. Homeopatiasta voi saada lievitystä auringon polttamaan ihoon, auringonpistoksiin ja nestehukkaan. Muistathan silti suojautua liialta auringolta ja juoda riittävästi!


BELLADONNA
Ensiapulääke silloin kun on viipynyt liian kauan auringossa. Silloin voi esiintyä palelua, iho tuntuu kuivalta ja polttavalta ja se punottaa. Silmät kiiltävät ja pupillit ovat suuret. Voi olla tykyttävää pääsärkyä ja pahoinvointia. Saattaa nousta kuumetta tai olo voi olla muuten kuumeinen. Kädet ja jalat tuntuvat kylmiltä vaikka pää on tulikuuma. Oireet alkavat nopeasti ja voimakkaana.

CANTHARIS
Mikäli auringonpolttama on vakavampi ja iholle alkaa nousta rakkuloita, sopii sen hoitoon lisäksi myös Cantharis, jos Belladonnan käytöstä huolimatta ihoa edelleen polttaa ja iho punottaa. Cantharis sopii etenkin siihen vaiheeseen, kun iholle alkaa muodostua rakkuloita.

GLONONIUM
Silloin kun auringossa oleilun jälkeen tulee sykkivää, voimakasta päänsärkyä ja pahoinvointia tai oksentamista. Lisäksi voi esiintyä huimausta, verentungosta, sydäntykytystä ja verisuonien sykkimistä. Kasvot ovat punaiset ja henkilö on rauhaton ja peloissaan.

URTICA URENS
Sopii aurinkoihottumaan, jossa iho on kuin nokkosen polttama. Sopii myös ensimmäisen asteen palovammojen hoitoon sekä auringon aiheuttamaan polttavaan kipuun, kutinaan ja punaisuuteen

SOL
Tätä aineitta tarvitsevat ne, jotka palavat todella helposti. Erinomainen rajuun auringonpolttamaan. Se on erinomainen myös otettavaksi ennen auringonottoa, jotta se voi ehkäistä ihottumaa ja päänsärkyä.

CHINA
Ykkösaine nestehukkaan. Heikotus ja voimattomuus nesteiden poistumisen seurauksena. Sopii myös ripulin tai oksennustaudin aiheuttamaan nestehukkaan ja heikkoon oloon.

Itsehoidossa suositaan matalia potensseja (C30 tai alle) ja yksi annos on 2-3 raetta. Ainetta voi ottaa useita kertoja päivän aikana mikäli on voimakasta kipua tai muita voimakkaita oireita. Hyvä keino on liuottaa 3-4 raetta veteen vaikkapa vesipulloon ja ottaa siitä kulauksia, alussa tiheämmin ja oireiden helpotettua harvemmin kunnes olo on parempi.

Ulkoisesti käytettynä nokkosta ja arnikkia sisältävä voide tai geeli, esim. Weledan Combudoron lievittää nopeasti kutinaa ja kipua liiallisen auringonoton jälkeen. Myös kehäkukkaa sisältävä Calendula-voide tai tinktuura laimennettuna sopii auringonpolttamiin, palohaavoihin ja pinnallisiin ihotulehduksiin. Palaneelle iholle tekee hyvää myös luonnonmukaiset Aloe vera-geelit tai voiteet. Myös kookosöljyä käytetään ihon rauhoittamiseen.

Nesteytykseen on hyvä juoda pelkän veden lisäksi myös vedellä laimennettua mehua, johon on lisätty hiukan merisuolaa. Kookosvesi ja sen luonnolliset elektrolyytit on myös erinomainen tapa nesteyttää kovan hikoilun jälkeen